Πλοήγηση

Οι κλάδοι με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης

Η Hellastat, με την ετήσια έρευνα της για την αναζήτηση των επιχειρήσεων με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (20 Fastest Growing Companies in Greece 2012) παρουσιάζει πως παρά την βαθειά ύφεση, υπάρχουν δυνατότητες μεγάλης κερδοφορίας και αναφέρει τα σημαντικότερα παραδείγματα.

 

Το μέλλον βρίσκεται στα σκουπίδια

 

Για παράδειγμα, οι εταιρείες ΕΠ.ΑΝ.Α. Επεξεργασίας Αποβλήτων και ΑΜΕΚΩΝ Επεξεργασίας Μετάλλου καταφέρνουν να βρίσκονται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα έχοντας ως δραστηριότητα τη διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων. Πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο αποβλήτων στην Ελληνική επικράτεια. Οι ανεπαρκείς υποδομές της χώρας σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους αλλά και χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, δεσμεύοντας τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης για εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

 

Μπύρα παντού!

 

Επίσης, ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης. Για το λόγο αυτό, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καταφέρνουν όχι μόνο να αντέξουν τις πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αλλά να προοδεύσουν έχοντας ανοίξει το πεδίο της δραστηριότητάς τους και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή και παράγει, εκμεταλλευόμενη τις άριστες πρώτες ύλες της περιοχής, την ελληνική μπύρα ανώτερης ποιότητας Βεργίνα. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές στις Η.Π.Α., Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Αλβανία.

 

Το σουβλάκι ως «εθνικό» φαγητό & η εξαιρετική ποιότητα των Ελληνικών γαλακτοκομικών

 

Άλλη μία εταιρεία από τον κλάδο των τροφίμων, η εταιρεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Food Service, η οποία λειτουργεί στη Λάρισα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή τροφίμων για μαζική εστίαση όπως  γύρος, σουβλάκι, μπιφτέκι κ.α. αλλά και η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ, βρίσκονται στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες και αποδεικνύουν ότι ευκαιρίες για ανάπτυξη όχι μόνο υπάρχουν αλλά εκμεταλλεύονται καταλλήλως από ανθρώπους με όραμα και προγραμματισμό.

 

Υπάρχει καινοτομία & έρευνα στην Ελλάδα

 

Η περίπτωση της ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ ΣΥΣΤΕΜΣ είναι αξιοσημείωτη. Όταν μία παρέα νέων επιστημόνων από το τμήμα τεχνολόγων του ΑΠΘ παράγει και πουλάει εφαρμογές στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία παρέχει,  αεροδιαστημικές λύσεις και διαρκώς αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της, αυτό σημαίνει ότι το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας είναι η «βαριά βιομηχανία» του αύριο.

 

Συνδυάζοντας θεραπεία & διακοπές

 

Η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ Α.Ε. καταφέρνει να συνδυάζει άριστα δύο πόρους που διαθέτει σε αφθονία και ποιότητα η χώρα μας: καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και κλίμα. Η καινοτόμα αυτή ιδέα έχει επιβραβεύσει τους μετόχους της εταιρείας, δίνοντας της ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυνατότητα επέκτασης και σ’ άλλες θεραπείες και γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

 

Κι όμως, υπάρχει ελπίδα

 

Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Πάνος Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellastat, ανέφερε: «Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι, παρά την ύφεση, υπάρχουν ακόμα εταιρείες που όχι μόνο αντέχουν αλλά καταφέρνουν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Σημειώστε επίσης ότι η μεθοδολογία της Hellastat είναι εν πολλοίς «αυστηρή» καθώς ακουμπά μεσαίες και ώριμες επιχειρήσεις (πωλήσεις πάνω από 10εκ. ευρώ με υψηλή κερδοφορία). Παρ’ όλα αυτά, βρέθηκαν 20 εταιρείες που αντεπεξήλθαν και είναι εθνικοί πρωταθλητές. Υπάρχουν ακόμα πολλές επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους και μάλιστα νέων επιχειρηματιών οι οποίες είναι εξίσου δυναμικές & καινοτόμες.

 

Το ζητούμενο είναι εάν αυτές οι εταιρείες θα αποτελέσουν το παράδειγμα ώστε να δοθεί γρήγορα στην οικονομία μας η ώθηση για να ξεκολλήσει από τον πάτο. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ακόμα αποθέματα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε καλής ποιότητας πρώτες ύλες, αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε σωστά και όχι με τις κοντόφθαλμες πρακτικές του παρελθόντος.

 

Η Hellastat συγχαίρει τις 20 αυτές εταιρείες και εύχεται να συνεχίσουν να βρίσκονται στη λίστα Hellastat 20 Fastest Growing Companies in Greece, για πολλά χρόνια ακόμα».

Υπηρεσίες

Επικοινωνία